Duitse Bundesliga stand

Bundesliga stand

Bundesliga stand | Duitse competitie

# Team WG W G V DV DT DS P

Bundesliga programma

Bundesliga uitslagen

Bundesliga stand en progamma

Sinds het seizoen 1963/64 kent men in Duitsland de Bundesliga, de hoogste divisie in het betaald voetbal. Hoewel de Duitse competitie destijds bestond uit enkel ploegen van West-Duitsland, bestaat de competitie en dus het Bundesliga programma sinds 1991/92 uit 18 teams vanuit het hele land. Het volledige Bundesliga progamma is hierboven terug te vinden.

Clubs

In bijna de helft van alle Bundesliga kampioenschappen, ging de titel naar de club Bayern München. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze club in de Duitse Bundesliga de bijnaam “Rekordmeister” heeft gekregen. Op ruime afstand van deze club volgt Nürnberg dat het met nog geen tien titels moet doen. Opmerkelijk is wel dat in de afgelopen jaren steeds meer andere clubs zoals Wolfsburg, Stuttgart, Werder Bremen en Borussia Dortmund de titel wisten te behalen.

De eerste clubs in de Duitse competitie en in de Bundesliga waren:

Oberliga Berlin: Hertha BSC Berlin
Oberliga Süd: Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, 1. FC Nürnberg, TSV 1860 München, VfB Stuttgart
Oberliga Südwest: 1. FC Kaiserslautern, 1. FC Saarbrücken
Oberliga West: Borussia Dortmund, 1. FC Köln, Meidericher SV (heden: MSV Duisburg), Preußen Münster, FC Schalke 04
Oberliga Nord: Eintracht Braunschweig, Werder Bremen, Hamburger SV

Algemene historie

Zoals eerder aangegeven, bestaat de Bundesliga pas sinds 1963. Voor die tijd was er geen sprake van één nationale Duitse competitie. Elke Duitse regio had immers haar eigen voetbalbond en competitie. De kampioenen uit de regionale competities speelden dan voor de landelijke titel in de “Duitse eindronde”.

Het land was destijds nog veel groter dan nu, omdat Adolf Hitler en zijn troepen behoefte hadden aan meer ‘lebensraum’. Polen, Hongarije en Oostenrijk maakten nog deel uit van het Duitse Rijk. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, kregen homo’s, zigeuners en joden een verbod om te voetballen en zodoende verdwenen er heel wat clubs.

Na de oorlog werd de opzet van de Duitse competitie nog enkele keren gewijzigd. Eerst kwam de Oberliga, destijds de hoogste competitie met vijf regionale competities (Nord, Süd, Südwest, West en Berlin). De nummers één en twee uit deze competities speelden tegen elkaar voor de titel in de Oberliga.
Daarna kwam de DFB (1962) waardoor de regionale bonden verdwenen en er nog slechts één Duitse voetbalbond was. Deze bond voerde nog in datzelfde jaar de Duitse Bundesliga in. In grote lijnen was dit het Duitse Bundesliga programma zoals we het nu nog kennen. Alleen zijn er in de loop van de jaren nogal wat wijzigingen geweest in het aantal teams. Van zestien teams in 1962, naar twintig teams een aantal jaren later en ondertussen weer achttien teams, zoals ook te zien is in de Bundesliga stand die hierboven wordt weergegeven.

Algemene voorschriften

De regels voor de Duitse Bundesliga zijn duidelijk. Achttien clubs maken deel uit van de Duitse competitie. Gedurende 34 speelronden komen ze elkaar tegen. De club die na afloop van alle rondes de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar. Ingeval er een identiek puntenaantal is bij de 2 hoogste geklasseerde clubs in de Bundesliga stand, wordt er gekeken wie het hoogste doelsaldo heeft. Als ook daarmee geen winnaar kan worden aangeduid, zal het aantal gemaakte goals doorslaggevend zijn. In het uitzonderlijke geval dat er ook daarmee geen kampioen kan worden aangeduid, zullen resp. de onderlinge duels en het aantal uitdoelpunten een oplossing moeten bieden.

Deelname aan Europa League en Champions League

Om een ticket te krijgen voor het eerstvolgende seizoen van Europees voetbal, moet een Duitse club aan het einde van het seizoen een plekje veroveren in de top vijf van de Bundesliga stand. Automatische deelname aan de groepsfase van de Champions League geldt voor de winnaar en de nummer twee. Voor de nummer drie vormt nog één voorronde de laatste hindernis voor deelname aan deze competitie.
In de Europa League vinden we de nummers vier en vijf die zich plaatsen voor de vierde (en laatste) kwalificatieronde en de Duitse bekerwinnaar die zich kan kwalificeren voor de derde kwalificatieronde. Voor de nummer zes van de Bundesliga stand kan deelname aan de Europa League alleen worden bereikt als de bekerwinnaar een van de clubs is die bij de bovenste vijf in de Bundesliga stand zijn geëindigd.

Degradatievoorschriften

De nummer zestien in de Duitse Bundesliga stand kan nog strijden tegen degradatie in de nacompetitie waarin wordt gespeeld tegen de nummer drie uit de 2. Bundesliga stand (Duitse eerste divisie). De winnaar van dit tweeluik speelt het volgende seizoen in de Bundesliga. Voor de nummers zeventien en achttien is degradatie naar de 2. Bundesliga onvermijdelijk.
Hoewel de Duitse competitie zeer grillig is, kan meestal worden gesteld dat een club zich geen zorgen hoeft te maken bij ongeveer dertig punten.

Derby’s

Sinds jaar en dag is dé klassieker in het Bundesliga programma: Schalke 04 tegen Borussia Dortmund. De strijd tussen deze clubs uit de Ruhrstreek staat al jaren onterecht in de schaduw van de derby’s zoals El Classico, The Old Firm en de Derby della Maddonina. Hoewel de steden dicht bij elkaar liggen, loopt de onderlinge rivaliteit hoog op. Een pijnlijk voorbeeld van de diepe onderlinge haatgevoelens is een reactie van Dortmund-speler Grosskeutz (jaren ’60) op de vraag wat hij zou doen als zijn zoon Schalke-fan zou worden. Zonder enige twijfel zei hij “dat ze hem naar het weeshuis zouden kunnen sturen. Hij zou zich immers doodschamen en hem met de grond gelijk maken”. Dat is, volgens Grosskeutz, “wat Dortmund-fans doen met Schalke-aanhang”.